keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Polvisukat ihan itselle

Meinasi jo iskeä epätoivon, kun edellisen postauksen jälkeen ei meinannut löytyä neulomus- eikä virkkausvirettä. Sitten se iski maailman tympeimmän nyhräyksen muodossa, joita myös junasukiksi nimitetään. En vihaa mitään muuta niin paljoa kuin nurjan silmukan neulomista! Vaikka osaan nurjan neuloa kolmella eri tavalla, niin silti se on aina yhtä vastenmielistä nyhräämistä. Junasukissa yhdistyi vielä tuon raivostuttavan nurjan lisäksi maailman levottomin lanka, nimittäin Seiskan Raita kuvan väreissä. Tuo lanka ei ole toiminut missään ja sitä on aina vuoronperään neulottu ja purettu. Ihme kyllä, junasukissa lanka pääsi kerrankin oikeuksiinsa, joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla tuli näin kesäkuun kunniaksi tapettua. Junasukat päätyvät siihen samaiseen kestokassiin, joka alkaa täyttymään hyvää vauhtia joulumyyjäisiä varten.


Uskomatonta! Se toimii sittenkin!

Junasukkien jälkeen iski sitten vuorostaan lattialla lojuvan lankakassin hämmentäminen, eikä rottinkiarkku välttynyt samalta operaatiolta... Eikä myöskään iso kestokassi, joka on tähän päivään saakka toiminut täysien kerien säilytyspaikkana. Olin kuulkaas yllättänyt, että minulla oli niin kassillinen korkkaamattomia Seiskoja! En yhtään muistanut omistavani esimerkiksi vaalean harmaata Seiskaa, joten oli äärimmäisen helppo kaivella ne kerät esiin kassin pohjalta! Mutta mitäs minä niistä? Hmm... 

Kirjahyllystä kaivelin esiin Ingalill Johanssonin ihanan neulekirjan "Luonnonkauniit neuleet". Kirjassa on toinen toistaan kauniimpia neuleita, jotka huutelevat vuorotellen "Neulo minut!". Tuosta kirjasta löysin yhden tosi ihanan villatakin ohjeen, jonka helmassa ja hihoissa on jännä kennokuvio. Tuo kennokuvio on saatu aikaan nostettujen silmukoiden, oikeiden ja nurjien kerrosten avulla. Päätin testata kyseistä kuviota polvisukissa, ja nämä sukat päätin tehdä ihan itselleni! Tällaiset niistä sitten tuli.


Ihan ikiomat sukkalit!

Sukkia varten loin 76 silmukkaa, sillä omaan varsin paksut pohkeet. Resorina on 1o1n, jonka jälkeen olen neulonut yhden välikerroksen ja aloittanut yksinkertaisen helmineuleen. Helmineuletta olen neulonut kahdeksan kerrosta, jonka jälkeen olen taas neulonut yhden välikerroksen. Itse kennokuvio on syntynyt seuraavalla tavalla:


1.-3.kerros: *3s oikein, 1s nostetaan neulomatta* (tätä toistetaan kolmen kerroksen ajan)
4.kerros: kaikki silmukat neulotaan nurin
5.-9.kerros: 2s oikein, *1s nostetaan neulomatta, 3s oikein* (*toistetaan*)
10.kerros: kaikki silmukat neulotaan nurin


Näitä kahta kuviokerrosta vuorotellaan joka toisella kerroksella, jolloin muodostuu kennomainen kuvio. Kennokerrosten jälkeen neuloin taas yhden välikerroksen ja tein vielä kahdeksan kerrosta helmineuletta. Pohjekavennukset tein Novitan Sukkalehden s.77 raidoitettujen polvisukkien ohjeiden pohjalta, kantapää on tehty vahvistettuna ja kärkikavennuksena taas tuttu ja turvallinen spiraali. Sukat neuloin yhtä aikaa käyttämällä 9 metallista 3mm puikkoa, jotta sain kerrokset täsmäämään. Vaikka ärsytti vaihdella töitä käsissä, niin sukat valmistuivat kuin huomaamattaan parissa illassa. 


Lähikuvaa kuviosta.

Vaan kyllä on sukat hyvät jalassa! Nehän piti korkata illalla koiran pissityslenkin yhteydessä ja isäntäkin pyöritteli päätään, kun koko illan tanssahtelin uudet sukat jalassa. Eihän niitä malttanut ottaa pois! Niin lämpöiset ja niin omaan jalkaan hyvin istuvat. Lankaa sekä polvi- että junasukkiin meni yhteensä 271g. Minullahan olisi tässä vaiheessa saavutettu ensimmäinen tavoite Lankalaihiksen osalta vaan pirulainen, kun pääsi lankoja siunaantumaan lisää joskus alkuvuodesta. Siinä vaiheessa, kun saan 2kg:n tavoitteen uudestaan täytetyksi, niin olen siinä vaiheessa vähentänyt reilun 3kg lankojani pääasiallisesti neuloen. Siispä pois näppiksen ääreltä ja kohti uusia neulomuksia!*McBurgerous*


15 kommenttia:

 1. Noihin junasukkiinhan tuo Raita-Seiska sopii kuin nenä naamaan, itse asiassa ovatkin tosi pirtsakat sukat. Ja aivan ihanat ovat itsellesi tekemät sukat, tarviiko sitä tuon kummempaa kuviota ollakaan sukissa. Hyvät asiat ovat siis vain oivalluksesta kiinni!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Pirtsakat noista junasukista tosiaan tuli, ja ulkona vielä väri näyttää kirkkaammalta kuin sisätiloissa. Äärimmäisen eriskummallinen lanka.

   Poista
 2. Hienoja sukkia molemmat! Kiva, että olet itsekin omistasi onnellinen.
  Teen tuon junasukan nurjan varressa siten, että kiepautan työn "toisinpäin" ja neulon oikeaa. Pieni reikä siihen jää mutta luulen ettei ainakaan käyttäjä siitä häiriinny. Ja tuskin vanhemmatkaan jaksavat sellaista syynätä. Fuskua, mutta nurjan teko on niiin tylsää minustakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mie kokeilin tuota kiepauttamista, mutta jotenkin tuntui hassulta neuloa "nurinkurin". :D

   Poista
 3. Ihanat nuo harmaat sukat! Pakko tehä seuraavaks samanlaiset itelleni :)! Joten suuri kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ei kun vaan toteuttamaan. Toivottavasti ohjeesta ottaa selkoa, kun en niitä ole aiemmin kirjoitellut. Kunhan vaan silmukan nostot menee limittäin eli keskimmäiseen nurjaan toisella kerroksella tulee se nosto, jne.

   Poista
 4. Ihanan värikkäät junasukat ja harmaissa sukissa kiva kuvio. Kiitos ohjeesta!
  T. tiina

  VastaaPoista
 5. Kauniit junasukkaset, väri toimii niissä loistavasti:) Meikälälle kävi Nallen four session vihreen kirjavassa langassa samoin kun sinulle. Lanka näytti silmääni kauniilta kerässä, mutta kudottaessa en pitänyt siitä yhtään, jotenkin se oli milelestäni "levoton". Onneksi en ostanut sitä kun kerän. Harmaissa sukissa kaunis kuvio:) Aurinkoista kesää sinulle! T: Näpertelijä Neulomosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Näpertelijä! :) Taidan jatkossa pysytellä vain yksivärisissä langoissa, vaan kummasti noita monen kirjavia vielä jemmoista löytyy. :D

   Poista
 6. Mä himoitsen itselleni polvisukkia, mutta kynnys niiden kutomiseen on suuri. Keskimäärin kaikki polvisukkaohjeet on noin 30cm ympärykseltä oleville pohkeille...omat pohkeet on 50cm, ja taia ohjeiden muokkaamiseen ei ole. Nuo harmaat näyttävät mukavilta, mikähän niissä on pohkeen ympärys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miulla pohje on 45cm paksu eli omalla käsialalla laitan 72-80 silmukkaa puikoille. Olen itse huomannut saman, että ohjeen mukaan tehtäessä jää sukat kireiksi pohkeista. Mallitilkku on hyvä apuri sen suhteen, että pystyy sitten laskemaan tarvittavan silmukkamäärän omaan jalkaan sopivaksi. :)

   Poista
  2. Miulla pohje on 45cm paksu eli omalla käsialalla laitan 72-80 silmukkaa puikoille. Olen itse huomannut saman, että ohjeen mukaan tehtäessä jää sukat kireiksi pohkeista. Mallitilkku on hyvä apuri sen suhteen, että pystyy sitten laskemaan tarvittavan silmukkamäärän omaan jalkaan sopivaksi. :)

   Poista

Mieltäni piristää, kun jätät muistoksi kommentin tai parin! Kiitos!