lauantai 24. marraskuuta 2012

Sumuisen kaupungin sukka

Muutaman päivän olen viettänyt hiljaista, mutta takuulla antoisaa eloa. En juurikaan ole ennättänyt tarttumaan sukkapuikkoihin saati virkkuukoukkuihin muilta juoksuilta kuten Mestis-kiekon tiimoilta. Pitäähän sitä nyt elämässä olla muutakin luksusta kuin totaalinen uppoutuminen sohvaan lankavuoren äärelle. Jääkiekkoon olen omannut samanlaisen viha/rakkaussuhteen kuin neulomiseen. Erotuksena lienee se, että neulominen on yksilölaji eikä saa aikaan hirmuisia "NUIJA! PUUSILMÄ!" huutoja, jotka jääkiekossa lankeaa jäätikköjen seeprojen kuultaviksi. Toki voin tsempata itseäni samalla tapaa, kun silmukka lähtee karkuun tai kun neulon ihan väärästä kohtaa. Luulen, että siinä vaiheessa on riemu ja taputukset kaukana eikä erotuomarin virkaa uskalla kukaan siinä vaiheessa enää ottaa. Mikään ei ole niin vaarallinen yhdistelmä kuin kiukkuinen nainen ja sukkapuikot.


Näin se homma etenee!
Kiukkuisuudesta ei ole kuitenkaa tässäkään tekstissä kyse - pikemminkin kyvystä purkaa ja neuloa. Viimeisin neulomukseni oli sydänsukka, joka tuli ja meni eli jäi purkoosin uhriksi. Halusin kuitenkin tehdä jotain missä olisi kuviota ja useampi kuin yksi lanka. Sain idean Novitan Sukkalehdestä, jossa oli mukava kohoneulemalli ja jota olin aiemmin käyttänyt mustaan miesten sukkaan. Lähdin tekemään tuota samaista mallia kuvio/kirjoneuleena neulottuna, ja lankana käytin punaista sekä valkoista Nallea. Resoria neuloin kymmenen (10) kerrosta ja resori muodostui yksi oikein, yksi nurin neuloksena. Tämän jälkeen aloitin juoksuttamaan pohjavärin lisäksi kuvioväriä. Toki tämä ei mennyt ihan niin kuin Teijan keittiössä, mutta muutaman purkoosin jälkeen homma jatkui aina kantapäähän saakka. Sivuhuomautuksena sanottakoon, että ensimmäistä kertaa älysin, etten ole käyttänyt enää aikoihin ohjetta kantapään kavennuksia tehdessäni! Hyvä minä!


Väri jatkuu 
Kantapään valmistuttua aloin neulomaan jalkaterää, joka tuotti pienesti ongelmia. Halusin välttämättä saada raidat jalkapohjaan ja myöskin värin jatkumaan nätisti kiilakavennuksia tehdessä. Tämä tuotti useita purkooseita ennen kuin sain aikaan sen mitä hainkin - kuvasta huomaat, että jalkapohjan raidoitukset jatkuvat  erittäin kauniisti. Tämän sain aikaan siten, että tein kahden (2) peräkkäisen kerroksen aikana kavennukset. Sen jälkeen neuloin neljä (4) välikerrosta ja tein taas uudet kavennukset kahden (2) peräkkäisen kerroksen aikana jne... Jälleen kerran tulemme siihen havaintoon, että tekemällä oppii - ja onnistuu, kun luottaa itseensä! 


Valmiit! So happy!
Kavennuksien jälkeen I ja IV puikoilla oli yhdet silmukat vähemmän kuin puikoilla II ja III. Sukka asettui jalkaan erittäin mukavasti, joten päätin jatkaa neulomusta aina kärkikavennuksiin saakka puuttumatta enää silmukkamäärään. Ensimmäiset kavennukset tein tämän tiimoilta niillä puikoilla, joilla oli enemmän silmukoita ja seuraavalla kierroksella kavensin kaikilla. Jälleen kerran tuli kuitenkin tenkkapoo (tänka på), kun olisin halunnut jatkaa kuvion aina viimeiseen silmukkaan saakka - mutta purkoosi toisensa perään tulin siihen tulokseen, että jatkan kärkeä enää vain valkoisella värillä, sillä en yksinkertaisesti saanut kuviota jatkumaan halutulla tavalla. Mutta sehän toimi oikeastaan ihan mukavasti, että kärki on täysin valkoinen. Nyt kun katsoo valmista sukkaa, niin se on tasapainoisen näköinen. Varsi alkaa valkoisella, kantapää on valkoinen ja sukka päättyy valkoiseen väriin. En tiedä mitä te muut olette mieltä, mutta sain aikaan aikasta kauniin jouluiset sukat.

Tänään on Joen kaupunkia piinannut sankka sumu. Hyvä päivä siihen, että sain neulottua nuo sukat valmiiksi ja huomenna tässä talossa syödään tuoretta ruisleipää. Aamulla ruislimppua siivuttaessani sain aivopierun, mitä muuten tuppaan saamaan aika usein eikä siihen ole hoitokeinoa, että pitääpä kokeilla tehdä ruisleipää. Viimeksi olen kyseistä leipomotuotetta valmistanut opiskellessani leipuri-kondiittoriksi, ja alan töitäkin ennätin tekemään 5-vuotta ennen kuin kädet sanoivat sopimuksensa irti. Mutta se onkin kokonaan toinen juttu. Nyt vaan uutta neulomusta tulille, kun vaan tietäisi mitä tehdä. 


2 kommenttia:

  1. Todellakin hyvännäköiset joulusukat, kelpaa käyttä muulloinkin. Itse käytän paljon tuon ruudun muunnosta. Sinulla on aina kaksi punaista silmukkaa päällekkäin mutta minä käytän yhtä. Tämä kuvio (sinun ja minun) on ilmava mutta silti neuleesta tulee lämmin nurjalla juoksevien lankojen vuoksi. Minulla on pian tulossa pikkutytölle lapaset novitan woolin lilalla ja vaaleanpunaisella. Lisäksi neulon vielä yksiväriset alulapaset, pitäisi olla lämmin yhdistelmä. Kun selviää mitä haluat seuraavaksi ja haluat käydä lankaostoksilla niin minulla olisi pian ostosreissu edessä, lisää sitä lilaa ja vaaleanpunaista kuin silloin maanantaina ostin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää varmaankin käydä tässä joku päivä kylällä tiirailemassa lankahyllyjä. Se Kaiku houkuttelee niin paljon, että saatan joutua sortumaan joku päivä. Mutta testaamaan tuota sinun vinkkiä, että miten omissa käsissä käyttäytyy. :)

      Poista

Mieltäni piristää, kun jätät muistoksi kommentin tai parin! Kiitos!