tiistai 13. marraskuuta 2012

Lankoosi, neuloosi ja purkoosi

Lankoosi:

Lankoosi oirehtii yleensä käsityöliikkeiden sekä useiden markettien lankaosastoilla. Lankoosissa potilas hiplaa jokaista lankakerää kuin viimeistä päivää, ja ajatukset vilistävät jo uusissa neuleissa. Pahimmillaan lankoosi on pakonomaista lankojen hamstraamista ajatuksella "tätä minä tarvitsen ehdottomasti". Lankoosiin ei ole hoitokeinoa. Ajoittainen vierailu alan liikkeissä voi lievittää pahinta oireilua, ja sairautta hoitaakseen on suotavaa lääkitä pahinta lankoosia kerällä tai parilla. Pahimmillaan lankoosi halvaannuttaa potilaan tuntikausiksi lankahyllyille.


Neuloosi:

Neuloosi alkaa oirehtimaan yleensä ennen lankoosia, mutta kroonistuessaan neuloosi ilmenee potilaalla päivittäin. Neuloosissa potilas on meditatiivisessa tilassa, jossa silmissä vilistävät vain silmukat. Häiriintyessään voi potilas olla ärsyyntynyt ja toisinaan on havaittu hyperventilaation kaltaista hengitystä yhdistettynä punoittaviin poskiin. Samaa oiretta ilmenee myös purkoosissa. Neuloosi voi ilmetä osalla potilaista jaksoittain.


Purkoosi:

Purkoosi on vakava oire, joka ilmenee potilaalla raivokkaana puolivalmiiden ja valmiiden neuleiden purkamisena. Purkoosiin ei ole hoitokeinoa ja se voi ilmetä yhdessä työssä lukuisia kertoja.


Tänään olen käynyt kaikki sairausjaksot läpi.
Lankoosi / oirehtiva neuloosi
Ensin alkoi oirehtimaan lankoosi. Kävin tänään kahvittelun lomassa Käsityövakassa (paikallinen käsityöliike). Tarkoituksenani ei ollut ostaa lankoja, mutta lankoosi on otettava vakavasti. Kuvassa olevat kuusi (6) kerää Malizia Trends -lankaa saivat neuloosin oirehtimaan tuubihuivien vilistäessä silmissä. Lankoosin tehokkain hoitokeino on piilottaa lompakko sekä kulkea jatkossa laput silmillä jokaisen käsityöliikkeen ohitse. Takana oleva Novitan Rustika -langat ovat aikaisemmin ilmenneen lankoosin seurausta. Yhtäläistä molemmilla sairausjaksoilla oli tuubihuivien kuvat silmissä.Neuloosi /oirehtiva purkoosi
Neuloosini on sillä tasolla, että se on kroonistunut. Krooninen neuloosi on silloin, kun oireet ovat kestäneet yli kolme (3) kuukautta. Neuloosi kulkee myös perimässä, mutta joillakin oireilu alkaa vasta myöhemmällä iällä. Kuvan keltaiset pitsisukat ovat neuloosin aikana valmistuneita, mutta takimmaisen sukan kohdalla oirehti purkoosi jo tekovaiheessa. Tarkastellessa kuvaa huomaat, että takana oleva sukka on vähän isompi kuin päällimmäinen sukka. Tein ensimmäistä kertaa elämässäni pitsiä sukkaan, ja tämä näkyy selkeästi ja erittäin häiritsevästi takana olevassa sukassa. Silmukat ovat asteen verran löysempiä kuin jälkimmäisessä sukassa, jossa olen saanut oman tasaisen käsialan esiin. On sanomattakin selvää, että tähän ensimmäiseen sukkaan iski purkoosi jo ohjetta tavatessa ainakin kahdesti - eikä se myöskään säästynyt purkoosilta valmistuttuaan. Jätin työn päättelemättä siltä varalta, että purkoosi iskee. En ollut missään vaiheessa tyytyväinen neulomisjälkeen ensimmäisen pitsisukan kohdalla. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin ruma työnjälki. Jos joku asia tehdään, niin se tehdään myös kunnolla.

Purkoosi / oirehtiva neuloosi
Purkoosi oirehti niin vahvasti, että ainoa hoitokeino lievittää purkoosia oli purkaa hintsusti suurempi sukka. Hyvää tässä purkoosissa on se, että se opettaa kyllä joka kerta - ja neuloosi oirehtii aina purkoosin ollessa pahimmillaan. Tämän sukan aion saattaa valmiiksi enkä anna yhtään silmukkaa periksi. Tämän työn kohdalla purkoosi johtaa selvästi.


Takaisin puikkoihin, sanoi neuloja karanneille silmukoille.

2 kommenttia:

  1. Purkoosi - hän on täällä tänään! Neuloin sukan, aloitin sille paria. Kantapään alussa huomasin että varressa oli kuus silmukkaa liikaa. Voi kettu, pitäis kai kahtoo mitä on tekemässä. Mutta lanka riittää pidemmäks ajaks kun samaa pätkää höylää... Terv. mupe

    VastaaPoista

Mieltäni piristää, kun jätät muistoksi kommentin tai parin! Kiitos!